Recept vinnare "Bästa gröna skollunch 1998"

Vinnarrecept Bästa gröna skollunch
2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
 
Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 1998"


Kikärts- & couscoussallad med dressing (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

9 dl kikärter, blötlagda, 3 lagerblad + 12 dl buljong
7,5 dl couscous + 8 dl vatten + 3 msk olja/smör
6 gula lökar
6 tsk olivolja
3 tsk paprikapulver
6 tsk pepparmix eller ital. mix
12 tomater eller 36 körsbärstomater
9 apelsiner
1:a pris Helena Vepsä, Gimo Bruksgymnasium, Gimo.
Gratinerade potatishalvor med mexikansk linsröra och majstäcke på ugnsbakad grönsaksbädd

Juryns motivering:
Vacker rätt med trevlig blandning av inhemska och importerade råvaror. Ett kraftfullt gult majstäcke på potatisen blev en harmoniska smakupplevelse — allt på en botten av fräscha ugnsbakade grönsaker som var krispiga, smakrika och med vackra färger. Sallader i tiden med bland annat kikärter och couscous ger ett bra näringsinnehåll åt måltiden.

  • Blanda alltsammans

Dressing
3 dl olivolja
1,5 dl äppelcidervinäger
3 dl apelsinjuice
3 pressade vitlöksklyftor
6 msk flytande honung
örtsalt och svartpeppar efter smak

  • Koka kikärter i grönsaksbuljong och lagerblad ca 40 minuter
  • Koka upp 8 dl vatten med lite salt, blanda i couscous och matfett - låt stå 10 minuter
  • Blanda ihop kikärter och couscous och låt svalna
  • Hacka lök och fräs i olja. Blanda dem med kikärter och couscous. Krydda
  • Dela tomaterna i mindre bitar
  • Blanda ihop dressingen och riv ner apelsinskalet i den
  • Klyfta apelsiner och ta bort hinnor. Skär i bitar. Blanda apelsinbitar i salladen och häll över dressing

Tillbaka upp...

Handstampad vitkålssallad (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

3 l finstrimlad vitkål handstampad
3 l grovrivna morötter
15 dl gurkstavar
3 knippor hackad persilja
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk italiensk salladskrydda
3 msk flytande honung
örtsalt efter smak
  • Blanda alltsammans och smaka av med örtsalt

Tillbaka upp...

Ugnsbakade grönsaker (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

3 stora aubergine
6 zuccini
6 gula paprikor
3 röda paprikor
6 gula lökar
1,5 purjolök, ca 20 cm av den gröna delen på varje
9 vitlöksklyftor
olivolja och örtsalt
  • Ansa och dela grönsakerna i lagom bitar
  • Pensla en långpanna med olivolja
  • Lägg i grönsakerna
  • Pressa över vitlöken, krydda med örtsalt och ringla lite olivolja över
  • Baka i 200 grader tills de mjuknat. Rör om någon gång

Tillbaka upp...

Potatishalvor (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

3,6 kg medelstor potatis
3-6 tsk kummin
3-6 tsk örtsalt
6 msk olivolja
  • Tvätta potatisen och halvera dem. Lägg dem på oljad ugnsplåt med skalsidan neråt
  • Strö över kummin och örtsalt
  • Grädda i 200 grader i 35-40 minuter, tills de känns mjuka

Tillbaka upp...

Mexikansk färssås (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

6 dl röda linser
12 dl vatten
3 förpackningar mexikansk veg. färssås
  • Koka linserna i vattnet ca 8 minuter
  • Tillred färssåsen enligt beskrivning på förpackningen
  • Blanda i de kokta linserna

Tillbaka upp...

Majstäcke (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä

750 g djupfrysta majskorn
6-9 msk olivolja
15 msk kokspad eller buljong
  • Mixa majsen tillsammans med olivolja och buljong till en slät ej för lös puré
  • När potatisarna varit i ugn i 30 minuter, tas de ut och läggs på de ugnsbakade grönsakerna
  • Lägg en matsked färssås och sedan en klick majstäcke på varje potatishalva
  • Gratinera alltsammans i ca 15 minuter i 225 graders ugnsvärme

Tillbaka upp...

Ratatouille med grönsaksris (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson

2 squash i lagom stora bitat
2 gula lökar, skurna i klyftor
4 medelstora morötter, slantade
2 gula paprikor i bitar
1 grön paprika i bitar
100 gr champinjoner, skivade
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk rårörsocker
5 dl kraftig grönsaksbuljong
malen spiskummin efter smak
2:a pris Solveig Amrén Andersson, Torsviks skola, Lidingö.
  • Fräs lök och vitlök långsamt i olja under omrörning
  • Tillsätt morötter och övriga ingredienser
  • Rör om och låt koka på svag värme utan lock 50.60 minuter. Rör om ibland
  • Smaka av med spiskummin

Tillbaka upp...

Grönsaksris (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson

4 dl avorioris
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
300 gr kokt hackad broccoli
  • Koka riset i vatten och buljong i 20 minuter eller tills vattnet kokat in
  • Tillsätt den kokta, hackade broccolin och rör upp med gaffel så att det blir fluffigt
  • Servera gärna riven ost till riset och matlagningsyoghurt till grytan.

Tillbaka upp...

Black eye bönsallad, vinaigrettesås (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson

5 dl kokta kalla bönor
en halv finstrimlad purjolök
2 tärnade tomater

Vinaigrettesås
0,5 dl olivolja
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk flytande honung
örtsalt och vitpeppar efter smak

  • Vispa samman såsen och smaka av med kryddorna
  • Blanda alltsammans

Tillbaka upp...

Vardagslåda med gratängsås (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars

500 g vitkål
3 morötter
3 palsternackor
2 gula lökar
3 msk olivolja
3:e pris Christina Lofvars, Orsamålet, Kyrkbyns skola, Orsa.
  • Skala och skär grönsakerna i bitar
  • Fräs dem var för ig i olja till de känns mjuka
  • Fördelas jämt i oljad gratängform eller bleck

Tillbaka upp...

Gratängsås (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars

2 msk smör/margarin
6 msk grahamsmjöl
6 dl grönsaksbuljong
2 tsk smulad basilika
örtsalt efter smak
  • Tillred såsen och låt den koka upp några minuter
  • Det går bra att vispa lite riven ost i såsen för den som så önskar
  • Häll såsen över grönsakerna och gratinera i 200 graders ugnsvärme i 20-25 minuter eller tills lådan fått fin färg.

Tillbaka upp...

Rårissallad med dressing (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars

5 dl råris
1 gul paprika
en halv gurka
1 gul lök
1-2 msk curry
  • Koka råriset efter anvisningen på förpackningen
  • Låt svalna

Dressing:
1 dl grönsaksbuljong
0,5 dl olja
1 msk äppelcidervinäger

  • Hacka den gula löken och fräs den tillsammans med curry i lite olja
  • Vispa samman dressing och blanda ner den frästa löken
  • Hacka paprika och gurka
  • Blanda råris, paprika, gurka och dressing

Tillbaka upp...

Mexikansk böngryta (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Carina Rötkönen

6 dl black eyebönor, blötlagda
6 hela tomater
1 burk passerade tomater
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl majskorn
1 gul paprika
1 grön paprika
4 stora champinjoner
2 tsk malen ingefära (eller riven färsk)
1 tsk oregano
2 krm cayennepeppar
1 tsk örtsalt
3:e pris Carina Rötkönen, Skolmåltidsköket, Säves gymnasium, Visby.
  • Koka bönorna mjuka i nytt vatten, låt den inte koka sönder
  • Skålla och skala tomaterna
  • Skär lök och paprikor i bitar och fräs dem i olja tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna
  • Lägg i de skållade tomaterna plus tomatkrosset och låt puttra ihop
  • Dela champinjonerna i skivor eller bitar och fräs den i lite olja
  • Blanda alla ingredienser med de kokta bönorna i grytan. Krydda och smaka av noga
  • Låt allt koka ihop några minuter
  • Till denna gryta går det bra med olika sorters bönor till exempel kidney- eller vita bönor

 

Broccolisallad (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Carina Rötkönen

Förväll ca 16 färska broccolibuketter i lättsaltat vatten
1 dl rapsolja
1 dl vatten/broccolispad
1 gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe hackad dill
3-4 tsk örtsalt
  • Blanda samman saladssåsen och slå den över de varma, avrunna broccolibuketterna
  • Låt salladen mogna tills den har blivit kall

Tillbaka upp...

Italiensk grönsaksgryta med stekt aubergine och couscous (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler

3 st paprikor 1 gul, 1 grön och 1 röd strimlas
1 stor palsternacka skuren i bitar
100 g selleri i bitar
2,5 dl stora vita bönor, kokta
2 msk olivolja
1 förpackning italiensk färssås
2 msk tomatpuré
100 g majskorn frysta
150 g spenat fryst
3:e pris Bela Löffler, Bodals skola, Lidingö.
  • Fräs paprikor, palsternacka och selleri i olivolja under omrörning. Vispa ihop färssåsen enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt tomatpuré och vita bönor. Blanda de frästa grönsakerna och färssåsen i en gryta och låt koka ihop. I sista minuten tillsätts majskorn och spenat. Låt allt bli genomvarmt

Tillbaka upp...

Stekt aubergine och couscous (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler

1 medelstor aubergine, skivad
3 squash skivas
6 dl grönsaksbuljong
6 dl couscous
  • Lägg aubergineskivorna i ett durkslag med lite salt mellan varven och låt dem rinna av i 30 minuter
  • Panera squashskivorna och stek dem i olja
  • Stek därefter de avrunna aubergineskivorna i olja
  • Placera dem vacker på uppläggningsfat
  • Koka upp grönsaksbuljongen och vispa ner couscousen. Låt svälla i 5 minuter
  • Arrangera couscousen i en pyramid på de stekta grönsakerna och garnera med ringar av paprika, skivad gurka och klippt persilja och servera till gryta.

Tillbaka upp...

Vitkålssallad med kokos (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler

500 g finstrimlad vitkål
1 stor avocado finstrimlad
2,5 dl kokosflingor
2 msk balsamvinäger
  • Blanda alla ingredienser

Tillbaka upp...

Pastasallad (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler

2,5 dl fullkornspasta
500 g vitkål, strimlad
2 dl majskorn, frysta
0,5 dl solroskärnor
en halv gurka skivas
2 tomater i klyftor
3 msk olivolja
2 tsk kyndel/basilika
  • Koka pastan och låt den rinn av och svalna
  • Blanda alla ingredienser

Tillbaka upp...



Vinnande recept från 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 , 2005 , 2006.


Tillbaka upp...



Copyright © SVF. All rights reserved.