Vinnarrecept Bästa gröna skollunch
2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
 
Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 1999"


Gratinerad Milleniepytt (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1999, 1:a pris Ann-Britt Engberg

1 påse kokta snäckmakaroner 500 gr
1 dl röda linser
2 st röda lökar
1 stor squash ca 400 g
1/2 påse fryst romanesco 200 g eller blomkål
chilipeppar efter smak
2 msk olja
1 påse frysta quornbitar 300 g el.andra veg. färsbitar
2,5 dl matlagningsgrädde eller sojagrädde
2 tsk tomatpuré
3 msk vegetariskt buljongpulver i 2 dl vatten
örtsalt efter smak
1:a pris Ann-Britt Engberg, Porsnässkolan, Piteå.

Gratinerad Milleniepytt med broccolisallad.

Juryns motivering:
En spännande komposition med pasta, linser och quorn. Det var den absolut godaste rätten som också såg trevligast ut. Dessutom den bästa skolmaten näringsmässigt.

  • Koka linser i dubbla mängden vatten på svag värme i ca 6 minuter
  • Skala och hacka lök
  • Skär squash i tärningar
  • Fräs lök, linser, squash och chilipeppar i olja
  • Blanda fräset, de frysta quornbitarna, romanescon och den kokta pastan i en ugnssäker form
  • Vispa ihop matlagningsgrädde, tomatpuré, vegetariskt buljongpulver i vatten och slå det över pytten i den ugnsäkra formen
  • Gratinera i 200o i ca 30 minuter

Tillbaka upp...

Broccolisallad med dressing(8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1999, 1:a pris Ann-Britt Engberg

4 broccolistånd ca 800 g, färska eller frysta
1/2 påse frysta majskorn 250 g
1 påse rostade solroskärnor 150 g
  • Dela broccolin i buketter och koka dem knappt mjuka
  • Slå av vattnet och blanda broccolin med fryst majs och rostade solroskärnor
  • Häll över dressingen.

Dressing:
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten eller broccolivattnet
1/2 dl Ume-Su vinäger eller äppelcidervinäger
1 msk honung

  • Vispa ihop ingredienserna i en skål och blanda med broccolisalladen

Tillbaka upp...

Mexikansk risratatouille (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1999, Bela Löffler

4 dl avorioris
2 burkar kidneybönor (ca 800 gr)
2 gula lökar
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 burkar (ca 800 gr) krossade tomater
4 tsk chilipulver
hot tabasco efter smak
1-1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja
3:e pris Bela Löffler, Bodals skolrestaurang, Lidingö
  • Koka upp riset enligt anvisning på förpackningen
  • Låt bönorna rinna av
  • Skala och hacka löken. Fräs den i olivoljan
  • Pressa vitlöken
  • Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Låt dem få fräsa med utan att få färg
  • Tillsätt krossade tomater och bönor
  • Krydda med chilipulver, tabasco, salt och peppar. Låt stå och koka ca 5-6 minuter
  • Fördela riset på ett stort fat. Gör en fördjupning i mitten och häll i den starka, färgglada ratatouillen
  • Strö över persilja
  • Servera med bröd och strimlad isbergssallad

Tillbaka upp...

Vegetarisk Paella (8 port)

Bästa Gröna Skollunch 1999, Pelle Sjölund

450 gr paprika grön, gul och röd strimlad
250 skivade champinjoner
400 gr långkornigt ris
80 gr rapsolja
8 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
grillkrydda
0,4 gr saffran
400 gr frysta gröna ärtor
3:e pris Pelle Sjölund, Högsätra kök, Lidingö
  • Fräs paprika, champinjoner och ris i oljan
  • Späd med grönsaksbuljong
  • Smaka av med salt, peppar och grillkrydda
  • Tillsätt saffran
  • Koka i ca 20 minuter. Smaka av
  • Bland ner ärtorna
  • Servera med grovt bröd och en blandad sallad

Tillbaka upp...



Vinnande recept från 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 , 2005 , 2006.




Copyright © SVF. All rights reserved.