RECEPT: ANNA-LISA STENUDD
Snabb äppelsmulpaj
4 äpplen
2 tsk kanel
100 g smör/rapsolja
1 dl rårörsocker
2 dl fiberhavregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl solroskärnor
Till servering: Tofu vaniljglass eller vaniljsås
Sätt ugnen på 2250. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över kanel. Smält smöret/oljan i en kastrull. Blanda i socker, havregryn, mjöl och solroskärnor. Fördela blandningen på äpplena och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med Tofu vaniljglass/vaniljsås.
Kokosbollar 35-40 st
75 g Bregott/rapsolja
1 dl rårörsocker
1 msk äkta vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl kokosflingor
1 dl finhackade aprikoser
2,5 dl havre-/boveteflingor
kokosflingor till garnering
Rör matfettet mjukt och smidigt tillsammans med socker, vanilj och kakao. Blanda i de övriga ingredienserna Låt smeten stelna en stund. Forma den sedan till runda bollar som rullas i rikligt med kokosflingor.
Fruktsallad
1 äpple/päron
1 banan
1 apelsin
1 msk solrosfrön
10 sötmandlar (skållade)
1 msk kokosflingor
Skär frukten i bitar och strö över solrosfrön, mandel och kokosflingor
Blåsta fikon med tofuglass
2-3 fikon per person
1 msk sesamfrön
Skölj fikonen och blötlägg dem i vatten några timmar. Häll av vattnet och klipp av den yttersta toppen på skaftet. Lägg de avrunna fikonen i en smord eldfast form. Strö över sesamfrön. Baka fikonen i 175°i 25 minuter. Serveras varma med tofu vaniljglass.
Hallonsmoothie
2,5dl färska eller djupfrysta hallon
1 liten kravbanan
1 dl vaniljyoghurt eller vaniljhavregrädde
Mixa alltsammans.
Det går lika bra med andra bär, t ex blåbär eller jordgubbar.
|