Vilka fetter bör vi undvika? Det är ganska svårt för oss vanliga konsumenter att förstå och veta vilka fetter vi bör använda och varför. Kanske är det lättare att vända på ”steken” och fråga sig vilka vi bör undvika.

Undvik alla produkter där man bara anger ”vegetabiliskt fett” som ofta döljer omestrad palm- eller sojaolja. I samband med att du läser innehållsförteckningen bör du också vara på din vakt när det gäller mängden E-nummer i en produkt.

Läs mer!
Hur skall jag äta som vegan
Vegantallrik
Varför mer VEGETARISKT och mindre KÖTT Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött.

Läs mer!
Maten räcker till alla genom solidaritet och rättvis fördelning U-ländernas invånare skulle kunna få tillräckligt med protein om i-ländernas invånare åt mer vegetariskt (blev vegetarianer), då produktion av protein per hektar och år (enligt professor Henning Karlström) ger:
 • 48 kg protein vid svinskötsel
 • 107 kg protein vid mjölkproduktion
 • 330 kg protein vid odling av vete
 • 600 kg protein vid odling av kål
 • 1 200 kg protein vid odling av olika vegetabilier

  Läs mer!
 • Grön matglädje - Läckra recept för hela veckan Vegetarisk mat med näringsvärdesberäknade recept

  Den här skriften vänder sig till dig som vill pröva vegetarisk mat och börja äta lite mera medvetet. Den innehåller också värdefulla tips för dig som redan äter vegetariskt. Skriften ger svar på de vanligaste frågorna om den vegetariska maten och dess betydelse för hälsan.

  Läs mer!

  Copyright © SVF. All rights reserved.