Vegetariska världsdagen

 •  
 • Vegetariska världsdagen "firas" varje år den 1 oktober - med seminarium, utställning och bokbord. Vi återkommer med information om världsdagen år 2006...

 •  
 • Vegetarisk matlagningstävling - Bästa gröna skollunch. Läs om vinnarrecepten 1998-2006
 •  
 • Utdelning av vegetariska familjerecept hos samtliga hälsokostbutiker i Sverige
 •  
 • Utskick av vegetariska recept komponerade av Anna-Lisa Stenudd (matskribent på Hälsa) till alla kostansvariga för landets grund- och gymnasieskolor, med syftet att inspirera skolköken att servera vegetariskt 1 okt


  Kocktävling Bästa gröna skollunch
  1997 arrangerades för första gången en uppskattad tävling som vände sig till alla som arbetar med den viktiga skolmaten i landets grund- och gymnasieskolor.

  Varje år arrangeras på nytt en tävling där varje "skolkök" väljer ut en representant och sänder in ett uttagningsrecept (varmrätt eller sallad) tillsammans med namn, adress och telefonnummer till tävlingsaspiranten samt vilken skola som representeras.

  Syftet med tävlingen är framförallt att inspirera och skapa intresse kring goda lustfyllda måltider med grönsaker och frukt. Uttagningen sker enligt följande kriterier:
     1) Maten ska vara vacker att se på, läcker, sinnlig och inspirerande
     2) Kostnaden för maten ska vara rimlig
     3) Maten ska vara näringsmässigt fullvärdig enligt tallriksmodellen

  Inkomna recept bedöms av en smakpanel bestående av Christina Möller, chef för KFs provkök och Anna-Lisa Stenudd, matskribent i Tidskribent för tidskrift för Hälsa. De utser fem aspiranter som kommer att tävla om "Bästa gröna skollunch" i Coop Provkök.

  Tävlingen äger rum i samband med Vegetariska Världsdagen 1 okt varje år -
  I samband med vårt seminarium utdelas priser till vinnare och skola

  Välkommen att tävla och/eller deltaga på vårt spännande seminarium!

  Bifogat finns recept som vi hoppas ska spridas till många skolor.
  1998 år serverades över 65.000 elever vegetariskt den 1 oktober.


  Ring, faxa eller e-posta SVF för information/prospekt:
  Tel 08-702 11 16, Fax 08-702 11 17, E-post svf@vegetarian.se

  Tillbaka upp...

  Historia - Vegetariska världsdagen 1 okt
  Det var i slutet av femtiotalet som Sverige på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU) väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag.
  Mötet beslutade därför att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen den första söndagen i september. I slutet av åttiotalet beslutade IVU att den 1 oktober skulle göras till vegetariska världsdagen. I dag är firandet mycket varierande.
  De senaste åren råder dock en splittring bland länderna inom IVU. England har sedan några år tillbaka en vegetarisk kampanjvecka i slutet av maj. Schweiz har valt att göra något större den 4 okt, som är djurens dag.
  I Sverige fortsätter vi framgångsrikt att uppmärksamma den 1 oktober.
  Hälsorörelsen, dvs.  Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet  Hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige arrangerar varje år sedan 1995 den Vegetariska Världsdagen.

  Svenska Vegetariska Föreningen (SVF), grundades 1903 avtidningsmannen J L Saxon. Riksförbundet Hälsofrämjandet (HF) bildades på fyrtiotalet av levnadskonstnären, filosofen och författaren Are Waerland. På sjuttiotalet bildades Veganföreningen i Sverige (ViS)

  Samtliga föreningar ordnar utbildning, kurser och föredrag runtom i landet. Mat, miljö, hälsa och prestation står i centrum för arrangemanget. Projektets syfte är att öka kunskapen om frukt och grönsaker genom att sprida information om att grön mat är läcker, god och nyttig samtidigt som den är positiv för såväl hälsan som för utvecklingen mot ett uthålligare samhälle.

  Tillbaka upp...


  Copyright © SVF. All rights reserved.