T I P S ! ! !


  Här kan du läsa om tips av diverse slag!
 • Nya biodynamiska, 100-procentiga juicer pressade direkt efter skörd
 • Medeltida matgrupp
 • Ny pasta med 100 procent fullkorn
 • Netto för Rättvisemärkt
 • GoGreen AB
 • Rött té
 • Reseguide om du skall åka till Storbritanien
 • PRESSMEDDELANDE
  26 oktober 2006


  Nya biodynamiska, 100-procentiga juicer pressade direkt efter skörd

  Saltå Kvarn lanserar en ny serie av sex olika biodynamiska frukt- och grönsaksjuicer. Juicerna består enbart av biodynamiskt odlade frukter eller grönsaker som pressats direkt efter skörd, helt utan tillsatser av vatten, socker, smakämnen etc.

  Det är de första biodynamiska juicerna som blir brett tillgängliga för svenska konsumenter i livsmedelshandeln, caféer och hälsokosthandeln. De sex nya juicerna är Äppel & Mango, Apelsin, Ananas, Fruktkick (med nio frukter och morot), Grönsaksjuice (med nio grönsaker och örtsalt) samt Morotsjuice.

  Råvarorna som används odlas på ett naturligt sätt, bland annat genom att gödsla försiktigt så att plantorna inte drivs så hårt. Det ger något mindre skördar jämfört med konventionell odling, men istället blir det mer smak och näring i frukterna och grönsakerna. Därför är juicerna fylliga, goda och näringsrika utan att man behöver tillsätta något annat än det som finns naturligt i råvaran. Det har också stor betydelse för både smaken och vitaminhalten i de nya juicerna att frukterna och grönsakerna pressas direkt efter skörden, utan att lagras. Även pastöriseringen av de nya juicerna sker på ett skonsamt sätt, med kort upphettning och snabb nerkylning, vilket bevarar smak och näringsämnen.

 • Frukt är det allra bästa som växtriket producerar. Om man odlar och förädlar denna gudaspis på ett naturligt sätt blir förstås alla tillsatser av smak och näring helt onödiga, säger Lena Ekman, kvalitetsansvarig på Saltå Kvarn.

  Näringsmässigt innehåller juicerna mycket vitaminer av olika slag. Fruktjuicerna har en naturlig sötma som ger energitillskott och de är rika på antioxidanter. Alla juicerna är bra törstsläckare. Morotsjuicen och Grönsaksjuicen är så pass fylliga och näringsrika att de kan ersätta ett mellanmål. Juicerna finns i små 2-deciliters flaskor och i större flaskor på 7,5- deciliter. Alla juicerna är Kravmärkta.

  Mer om de nya biodynamiska juicerna
 • Äppel- och mangojuicen pressas från äldre aromatiska äppelsorter och en aromrik mangosort som heter Alfonso.
 • Apelsinjuicen pressas från solmogna apelsiner och innehåller mycket C-vitaminer.
 • Ananasjuicen har en mjuk smak av kokos, vilket ananas har när den får mogna ordentligt.
 • Fruktkicken består av pressad juice från nio frukter (apelsin, äpple, päron, druva, mango, banan, acerolakörsbär, passionsfrukt, guava) och morot. Rik på vitaminer.
 • Grönsaksjuicen görs av nio olika grönsaker (tomater, morötter, selleri, rödbetor, gurka, vitkål, paprika, lök, bönor) samt ett stänk örtsalt.
 • Morotsjuicen pressas ur en särskilt söt och aromatisk morotssort som heter Rodelika och är rik på A-vitaminer.

  FÖR MER INFORMATION:
  Lena Ekman, Saltå Kvarn, tel: 073-443 41 99,
  e-post: lena.ekman@saltakvarn.se


  Tillbaka upp...


 • Medeltida matgrupp

  Hej!
  Vill du träffas och laga god vegetarisk mat efter Medeltida matrecept tillsammans med andra trevliga personer?
  Kom med i vår Medeltida matgrupp. Vi träffas i Stockholm med omnejd.

  Anmäl ditt intresse på Medeltidamatlagning@spray.se


  Tillbaka upp...

  PRESSMEDDELANDE
  29 augusti 2005

  Ny pasta med 100 procent fullkorn

  Saltå Kvarn lanserar nu en ny pasta som tillverkas av 100 procent fullkornsvete. Det innebär att 100-procentig fullkornspasta blir tillgängligt på bred front i livsmedelshandeln. Det vanligaste idag är att fullkornspasta bara delvis består av fullkorn och resten siktat mjöl.

  Saltå Kvarns nya 100-procentiga fullkornspasta är ekologisk och finns i två varianter: fusilli och spagetti. I pastan används hela sädeskornet med grodd och kli. Det ger högt näringsvärde utan tillsatser, hög fiberhalt och lägre glykemiskt index (GI) jämfört med pasta som tillverkats av siktat mjöl. Fullkornet ger också den nya pastan en bred, mustig smak och till utseendet har den en något mörkare nyans. I Saltå Kvarns fullkornspasta används durumvete, som anses vara en lämplig vetesort för pasta med god spänst och tuggmotstånd.

  Saltå Kvarns 100-procentiga fullkornspasta finns i Coop-butiker i hela landet samt i andra större livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet.
  FULLKORN – FAKTA OCH FÖRDELAR
  Vetekornet består av kärna, kli, grodd och agn. Agnarna eller skalen kan inte ätas och tas alltid bort. Fullkorn innebär att man mal hela vetekornet utom skalet. I siktat mjöl däremot tar man även bort kli och grodd och använder bara kärnan i vetekornet. Fullkorn i livsmedel har flera fördelar jämfört med att använda siktat mjöl:
 • Fullkorn är näringsrikt. I kliet och grodden finns det mesta av mineraler och vitaminer. Själva kärnan innehåller, förutom kolhydraterna, inte särskilt mycket näringsämnen.
 • I kliet och grodden finns också smakämnen som gör att fullkornslivsmedel får en fylligare smak på ett naturligt sätt.
 • Man blir mättare av fullkorn och behöver inte äta så mycket. Det hjälper till att hålla övervikten borta.
 • Fullkorn är fiberrikt. Fibrerna bryts inte ner och de behövs för att hålla magen i trim. Mage och tarmar får arbeta mer. Fibrerna binder dessutom en del fett. Spannmålsfibrer är bland de bästa fibrer som finns i livsmedel. Dessutom ger fibrerna lägre GI-värde (se nedan), genom att kolhydraterna bryts ner till socker i långsammare takt. Ju mer fibrer desto lägre GI-värde.

  FAKTA OM DURUMVETE
  Durumvete kallas också hårdvete. Durumvete är speciellt lämpligt för pasta genom sin höga proteinhalt och sin glutenkvalitet, som gör att pastan inte kokar sönder så lätt och att den får bra spänst och tuggmotstånd. Förutom till högkvalitativ pasta används durumvete också till exempelvis couscous och bulgur, men är inte lika lämpligt för bröd. Durumvete står för cirka 5 procent av världens veteodlingar.

  FAKTA OM GI (glykemiskt index)
  GI är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs efter man har ätit. Om blodsockret höjs snabbt så får livsmedlet ett högt GI. Om blodsockret höjs långsamt får det ett lågt GI. Som referens används vitt bröd med ett GI-värde på 100. Det är ett snabbt livsmedel och kan jämföras med färska röda linser (ej konserverade) som är ett långsamt livsmedel med ett GI på 36. Det anses allmänt att man mår bra av långsamma kolhydrater, det vill säga livsmedel med lågt GI, medan snabba kolhydrater främst behövs efter träning eller idrott.

  FÖR MER INFORMATION:
  Lena Ekman, Saltå Kvarn, tel: 073-443 41 99, e-post: lena.ekman@saltakvarn.se

  Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett 50-tal nya ekologiskt odlade linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks och nu även pasta. Idag kommer samtliga Saltå Kvarns produkter från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger – och inget annat.

  Tillbaka upp...

 • Netto för Rättvisemärkt

  *****PRESSMEDDELANDE*****
  Stockholm 2005-05-23

  Idag startar detaljhandelskedjan Netto en veckolång kampanj kring Rättvisemärkta varor. Som ett led i Nettos uttalade strävan mot att öka tillgången av ekologiska och Rättvisemärkta varor kommer liknande kampanjer att äga rum flera gånger under året.

  - Vi ser detta som en naturlig fortsättning av vår satsning på ekologiska produkter. Det ska bli spännande att se om Rättvisemärkta varor kan slå igenom även i lågprishandeln, säger Mark Jensen, vd på Netto i Sverige.

  Netto driver sedan flera år den här typen av kampanjer i Danmark med stor framgång, och nu överförs alltså succén till Sverige.

  - Vi är väldigt glada över att Netto väljer att satsa på Rättvisemärkt - det gör att vi kan nå många nya konsumenter i över 60 butiker runt om i landet, säger Katarina Rosenqvist, vd på Rättvisemärkt.

  Kännedomen, efterfrågan, utbudet och försäljningen av Rättvisemärkta produkter har ökat mycket den senaste tiden. Enligt en undersökning som genomfördes i februari 2005 på uppdrag av Rättvisemärkt känner 47 % av Sveriges befolkning till Rättvisemärkt. Det har också kommit nya Rättvisemärkta produkter. Den ökade kännedomen och utbudet har medverkat till att försäljningen av Rättvisemärkta varor ökade med 40 % under 2004. Det är framförallt en ökad försäljning av bananer (+47 %) och kaffe (+28 %) som bidragit till den positiva utvecklingen.

  - Det är viktigt att försäljningen ökar eftersom det är genom att sälja Rättvisemärkta produkter som producenterna får större möjlighet att förbättra sin situation, påpekar Rosenqvist.


  Mer information om Rättvisemärkt ges av: Daniel Sommerstein, projektledare, Rättvisemärkt: 08-505 756 94, 0733-91 11 15

  Mer information om Nettos kampanj ges av:
  Mark Jensen, vd, Netto i Sverige: 0737-65 01 00
  www.rattvisemarkt.se, i Rättvisemärkts pressrum hittar du mer information om Rättvisemärkt. Där finns också möjlighet att ladda ner Rättvisemärkts logotyp samt bild på generalsekreterare Alice Bah Kuhnke.

  Om Rättvisemärkt
  Rättvisemärkt/Fairtrade är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. Kriterierna för Rättvisemärkt produktion utgår från FNs grundläggande ILO-konventioner. Fundamentalt för Rättvisemärkt är också själva betalningen - Rättvisemärkta producenter får skäligt betalt för det arbete de utför. Rättvisemärkt bidrar till att:
 • Arbetare och odlare får skäligt betalt för det arbete de utför
 • Motverka barnabete
 • Främja organisationsrätten
 • Motverka diskriminering på grund av kön, hundfärg och tro
 • Uppmuntra ekologiskt odlande

  Idag kan svenska konsumenter köpa Rättvisemärkt bananer, kaffe, te, kakao, choklad i matbutiker som ICA, COOP, Hemköp, Vi och Netto. Dessutom finns Rättvisemärkt ris, honung, socker och fotbollar i Världsbutikerna.

  Rättvisemärkt är anslutet till det internationella kontrollorganet FLO, Fairtrade Labelling Organizations International, www.fairtrade.net, och har systerorganisationer i 19 länder i Europa, Nordamerika, Australien/Nya Zeeland och Japan.

  Tillbaka upp...

 • GoGreen AB får stororder av ICA

  2005-05-03 13:59

  Ordern från ICA innebär ett stort omsättningstillskott för GoGreen, vilket gör att det nya bolagets totala omsättning kommer att uppgå till cirka 100 MSEK endast ett år efter lansering.

  De nya produkterna kommer att finnas i ICA-butikerna från september. GoGreen finns sedan tidigare som frysta och kylda färdigrätter samt näringsrika basvaror.

  - Vi är glada över det stora gensvar vi fått från kunder och konsumenter. Vår omsättning efter ett år överträffar alla våra högt ställda förväntningar. Ordern från ICA gör också att vi känner oss trygga i vår fortsatta satsning med nya produkter redan till sommaren, säger GoGreens VD Staffan Lindewald.

  Ytterligare information:
  Staffan Lindewald, VD GoGreen, 070 – 927 87 83
  staffan@gogreen.se

  www.gogreen.se

  Tillbaka upp...
  Pressinformation
  NYHET FÖR SVERIGE!


  Rooibos te från Khoisan tea i Sydafrika
  lanseras på Coops och Hemköps butiker


  Godkänt av kontrollmyndigheten KRAV för ekologisk odling.

  Rooibos/Rött te
  Vi som uppskattar röda teer och gärna vill ha KRAV-märkt kan från maj 2005 hitta sydafrikanskt KhoiSan Rooibos te i Coops och Hemköps butiker runt om i landet. Detta välgörande te som bara odlas just i Sydafrika. KhoiSan Rooibos te direktimporteras från Sydafrika därför håller det en mycket god kvalité och hållbarhet.

  Rooibos te är unikt för den goda och naturligt söta smaken och dess låga halter av tannin. Vilket gör att det inte blir beskt. En annan fördel med KhoiSan Rooibos-teet är att det är koffeinfritt. Det gör att tedrickandet på kvällen inte stör din nattvila.

  Rooibos är hollänska och betyder "röd buske", och denna växt är helt olik den som vanligt te kommer från. Bladen som man gör te av växer på en buske som odlas i Sydafrika, 200 km norr om Kapstaden.

  De små kvistarna som är i nålstorlek plockas ett par gånger om året. Rooibosbladen jäses sedan och det är denna process som skapar den mycket aromatiska och söta smaken, samt dess goda egenskaper och den rubinröda färgen. Detta röda te innehåller fler antioxidanter och fler mineraler än grönt te.

  INNEHÅLL
  Rooibos innehåller en hel rad mineraler så som kalcium, zink, magnesium, koppar, järn samt antioxidanter och eteriska oljor.. Rooibos är koffeinfritt, fritt från konserveringsmedel, tillsatser och färgämen och innehåller inga kalorier.
  Rooibos är en utomordentlig törstsläckare och kan drickas både varmt och som iste.

  GODA EGENSKAPER
  Rooibos har en lugnande effekt. Det innehåller inte oxalsyra och därmed kan personer med njursten dricka teet. Rooibos är muskelavslappnande och kan lindra magkrämpor och kolik hos spädbarn. Kan även hjälpa dig som plågas av hösnuva, allergi och eksem.

  Rooibos innehåller antioxidanter som bl a stärker immunförsvaret och fördröjer åldringsprocessen. Forskning har gjorts på flera universitet i USA, Sydafrika och Japan där man slagit fast att teet har de ovan nämnda egenskaperna. Det har även skrivits en bok om Rooibos av den norska författarinnan Kirsten Santelmann, "Rooibos mer än vatten med te i".

  IMPORTÖR:

  V-sell, Sverige. För mer information kontakta Veronica Saethe på tel: 0709-24 37 34 eller email: vsell@vsell.se. Du kan också besöka oss på nätet: www.vsell.se Se även vad den norska tidningen "Mat og Helse" skriver i nr. 5/04.

  Tillbaka upp...

  Guide för resande till Storbritannien

  Ska du resa till England, Wales eller Scotland? Då kanske du behöver ett ex av Vegetarian Visitor, ny uppdaterad guide speciellt för veganer/vegetarianer som ger tips på mer än 200 caféer, restauranger och pubar, alla med stor vana att ge bra service till veganer /vegetarianer.
  Guiden kan beställas hos Jon Carpenter Publishing på tel/fax 01689 870437 eller på e-mail annemarie@weitzel.freeserve.co.uk
  Priset för guiden är 2.50(plus 1 för porto. Man tar också Mastercard och Visakort.

  Tillbaka upp...
  Copyright © SVF. All rights reserved.